torstai 18. helmikuuta 2016

Pataleipä

Innostuinpa minäkin kokeilemaan pataleipää, jota niin moni on somessa kertonut tehneensä. Kuvat ja kommentit saivat myös minut innostumaan.
Rapea kuori, pehmeä sisus. Tuore, vastapaistettu leipä. Oi voi, sydän sulaa ja kuola valuu...

Tämä kokeilu oli jälleen kerran jämä-jauhoista kyhätty, mutta hyvinkin onnistunut versio.

Pataleipä
3,5dl vehnäjauhoja
2,5dl sämpyläjauhoja
1dl grahamjauhoja
1tl kuivahiivaa
1tl ruususuolaa
0,5dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
4dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja sekoita nopeasti kuivien aineiden kanssa. Peitä kulho tuorekelmulla ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaan 16-20h. Mitä kauemmin antaa kohota, sitä maukkaampi leipä.
Kippaa taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja pyöräytä paljossa jauhossa siitä pyöreä pallo. Huom, älä vaivaa taikinaa! Laita liinan alle kohoamaan n.30min. Laita samalla uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja nosta sinne väh. 3l vetoinen valurauta- tai keraaminen pata kansineen lämpenemään. Kun uuni on kuuma, nosta taikina pataan ja tee päälle halutessasi muutama koristeviilto terävällä veitsellä. Laita kansi päälle ja nosta uuniin n.30min. uunin keskitasolle.
Ota kansi pois ja jatka leivän paistoa vielä n.10-15min/kunnes leivän pinta kauniin ruskea. Nosta leipä ritilän päälle jäähtymään. Leipä saa rapean kuoren kun antaa jäähtyä ilman leivinliinaa. Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti